European Child Alert Automated System (ECAAS)

To 2010 αποτέλεσε τη χρονιά υλοποίησης μίας σημαντικότατης πρωτοβουλίας του «Χαμόγελου του Παιδιού», που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός ευρωπαϊκού τεχνολογικού εργαλείου για την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και συντονισμού της απαραίτητης, κατά περίπτωση, διακρατικής συνεργασίας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει τέσσερις βασικές παραμέτρους της γενικής δραστηριότητας του Οργανισμού στο κρίσιμο πεδίο της εξαφάνισης παιδιών:

  • Τις πλούσιες εμπειρίες από τη λειτουργία του Amber Alert Hellas, της Εθνικής τηλεφωνικής γραμμής για τα παιδιά SOS 1056 και της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116 000.
  • Την άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υποστηρικτικούς φορείς που έχει δημιουργηθεί με τις επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου.
  • Τη σημαντική διεθνή δικτύωση του Οργανισμού.
  • Τις διακεκριμένες και διεθνώς αναγνωρισμένες δεξιότητες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Με δεδομένο αυτό το υπόβαθρο ο Σύλλογος είχε υποβάλλει το 2009 σχετική πρόταση στο Πιλοτικό Κοινοτικό Πρόγραμμα «Child Abduction Alert» της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (D.G. Justice) για τη δημιουργία του European Child Alert Automated System (ECAAS).

Το έργο συνίσταται στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού εργαλείου με αντικείμενο την άμεση ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού και την άμεση μεταβίβαση σχετικών πληροφοριών και μηνυμάτων στο ευρύτερο δυνατό φάσμα αποδεκτών στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών με διακρατική διάσταση.

Το ECAAS συνδέει και απευθύνεται στο σύνολο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και πλήθος υποστηρικτικών φορέων (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημεία δημόσια πληροφόρησης κλπ) με στόχο την ενεργοποίηση των εθνικών κρατικών υπηρεσιών, την άμεση πληροφόρηση του κοινού και την πανευρωπαϊκή διακρατική συνεργασία για τη συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων.

Το έργο υλοποιήθηκε το 2010 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε ρόλο συντονιστή και σε συνεργασία με την Ελληνική, Κυπριακή και Πορτογαλική Αστυνομία και εταίρους ΜΚΟ από την Ιταλία (SOS Il Telephono Azzuro) και την Πορτογαλία (Instituto de Apoio di Crianca).

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν διακρατική έρευνα εκτίμησης αναγκών και υφιστάμενων διαδικασιών, δύο συναντήσεις, στη Λισσαβόνα και στη Ρώμη αντίστοιχα, συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους του έργου, καθώς και πιλοτικά test του συστήματος σε τρεις χώρες.

Το έργο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και η λειτουργία του Συστήματος έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον σειράς εθνικών Αστυνομικών Αρχών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο δείτε εδώ: http://www.europeanchildalert.com/

με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης