RADAR-Running Away: Drivers, Awareness, Responses
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου “RADAR”, το οποίο έχει ως κύριο στόχο να αλλάξει την αντίληψη των πολιτών σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους που επιχειρούν φυγές από το οικογενειακό περιβάλλον (ή το περιβάλλον που ζουν) και να συμβάλλει στην κατανόηση των λόγων που τα οδήγησαν σε αυτές. Οι δράσεις του έργου αφορούν στην στήριξη επαγγελματιών, όπως κοινωνικών λειτουργών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την ετοιμότητά τους και να είναι σε θέση είτε να προλάβουν φυγές είτε να προστατέψουν τα παιδιά που έχουν ήδη κάνει.
Το έργο, μέσω των δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης θέλει να αναδείξει ότι η φυγή δεν αποτελεί πρόβλημα συμπεριφοράς αλλά αποτέλεσμα δυσμενών εμπειριών της παιδικής ηλικίας, οι οποίες αφορούν σε τραυματικά βιώματα παιδιών κάτω των 18 (πχ σωματική/ψυχολογική/σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο των γονιών, θάνατος κοντινού προσώπου κλπ).
Το παρόν έργο θα υλοποιηθεί σε 5 χώρες από φορείς με μακρόχρονη εμπειρία, Βέλγιο (Missing Children Europe/Συντονιστής εταίρος, University of Liege, Child Focus), Ελλάδα («Το Χαμόγελο του Παιδιού»), Ολλανδία (Child Helpline International), Πολωνία (Itaka) και Πορτογαλία (IAC Instituto de Apoio à Criança), έχει διάρκεια 24 μήνες και συγχρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Rights, Equality and Citizenship της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα βασικά αποτελέσματα του έργου θα είναι:
- Η εκπόνηση έρευνας με προτάσεις πολιτικής
- Η δημιουργία εκπαιδευτικού περιγράμματος και υλικού για εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και επαγγελματίες σε σχετικούς τομείς
- Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
- Η δημιουργία ενός online εκπαιδευτικού σεμιναρίου με στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και σε παρουσίαση καλών πρακτικών σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυγών
- Η εκπόνηση αναφοράς αποτελεσμάτων και αξιολόγησης του έργου
Αποποίηση ευθυνών:
Το πρόγραμμα RADAR (REC-AG-2019 / REC-RDAP-GBV-AG-2019) συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020). Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και είναι αποκλειστική ευθύνη του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.