Εξαφανισμένα Παιδιά
Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
Ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά ''Το Χαμόγελο του Παιδιού'' συγκρότησε το 2012 ειδική εθελοντική ομάδα έρευνας και διάσωσης με την επωνυμία ''Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης για Εξαφανισμένα Παιδιά'', η οποία παρουσιάστηκε επίσημα την 25η Μαΐου 2012 - Παγκόσμια Ημέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και η οποία το 2013 μετονομάστηκε σε "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής"
Σκοποί της "Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" είναι:
- η έρευνα σε αστικό – μη αστικό περιβάλλον, αλλά και μετά από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές πρωτίστως για τον εντοπισμό και τη διάσωση παιδιών που έχουν τραυματιστεί, εγκλωβιστεί, αγνοούνται, έχουν εξαφανιστεί ή είναι θύματα αρπαγής ή και σωματεμπορίας.
- κάθε περίπτωση όπου κινδυνεύει η ζωή ενός παιδιού και κρίνεται ότι η "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" μπορεί να βοηθήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο.
- ο συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο των εμπλεκόμενων φορέων με τους οποίους "Το Χαμόγελο του Παιδιού" έχει πρωτόκολλο συνεργασίας ή και με φορείς που θα τους ζητηθεί να θέσουν ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, εξοπλισμό και τεχνογνωσία στη διάθεση της "Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" με σκοπό την άμεση ανταπόκριση, την ενεργοποίηση και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης.
- η συνδρομή και υποστήριξη των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας σε κάθε περίπτωση πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης - πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή ή άλλη έκτακτη ανάγκη.
- η συνδρομή και υποστήριξη των ποικίλων δράσεων του Οργανισμού ''Το Χαμόγελο του Παιδιού''.
Η "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" είναι σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές που συντονίσουν την κάθε έρευνα ενώ παράλληλα βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το Επιχειρησιακό Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού", καθώς και με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
Η "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" αποτελείται από τους παρακάτω βασικούς πυλώνες / ειδικότητες:
- Ομάδες Έρευνας (Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα)
- Κυνοφιλικές Ομάδες (Χειριστής – Διασώστης και Σκύλος Έρευνας Αγνοουμένων)
- Εναέρια Έρευνα (drones)
- Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Προνοσοκομειακή Υποστήριξη
- Επικοινωνίες και Εργαλεία και Προγράμματα Διαχείρισης Συμβάντος
- Οχήματα και Ειδικά Μέσα
Οι Κυνοφιλικές Ομάδες είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα που εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα standarts της NSARDA (National Search And Rescue Dog Association UK) τόσο στην αναζήτηση συγκεκριμένου ατόμου (trailing), όσο και στην έρευνα αγνοουμένων σε ανοιχτό πεδίο (air scenting)
Για την επιτέλεση του έργου της, η "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" έχει στη διάθεσή της:
- Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα (Mobli Command Center)
- Πλήθος εξειδικευμένων Υλικοτεχνικών μέσων του Οργανισμού (Οχήματα 4Χ4, ATV, μηχανή, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού κ.α.)
- Σύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό έρευνας, διάσωσης, επείγουσας υποστήριξης και πρώτων βοηθειών και εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας.
Οι Εθελοντές της "Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής", εκπαιδεύονται σύμφωνα με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και από πιστοποιημένους εκπαιδευτές.
To βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων μελών, διαρκεί περίπου 200 ώρες (θεωρία, πρακτική, ασκήσεις πεδίου) και ολοκληρώνεται περίπου σε 6 μήνες.
Τμήματα της "Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και το Ρέθυμνο, με έναρξη κάθε Οκτώβριο.
Για να γίνετε εθελοντές στην "Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής" συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ.