Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη, διατηρεί την επικοινωνία του με τη σχολική κοινότητα. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες τόσο με τη φυσική παρουσία των επιστημόνων, όσο και διαδικτυακά με τη μορφή σύγχρονης εκπαίδευσης. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού, σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, δωρεάν και σε πανελλαδικό επίπεδο.Για τη διαδικτυακή υλοποίησή τους γίνεται χρήση της δικής μας πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex ή της πλατφόρμας των σχολείων.
Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2009 και σε συνεργασία με τους Συντονιστές και συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους και ευρύτερα με την κοινότητα και τις δομές υποστήριξης των σχολείων, που βρίσκονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες, είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτική Πολιτικής. Βάσει της ηλικίας των συμμετεχόντων επιλέγονται από τους Ψυχολόγους και τα κατάλληλα μέσα, τα οποία είναι: Κοινωνικές Ιστορίες, Παραμύθια, Ευρωπαϊκό cross media, Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο, Κουκλοθέατρο, Θέατρο Σκιών, Ντοκιμαντέρ και σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στο αναπτυξιακό στάδιο και τη συναισθηματική ωρίμαση των παιδιών.
Βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων είναι:
- η ενημέρωση των παιδιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους
- η ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων απέναντι σε κινδύνους (κακοποίηση, ενδοσχολική βία και εκφοβισμός, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξαφανίσεις, trafficking) που πιθανά να αντιμετωπίσει ένα παιδί.
Οι Ψυχολόγοι επικοινωνούν με μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες για τα θέματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών και ειδικότερα την καταπολέμηση της βίας. Τα επικρατέστερα θέματα είναι:
- Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός
- Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Διαδικτυακός Εκφοβισμός
- Κακοποίηση- Παραμέληση Παιδιού
- Εμπορία /Εκμετάλλευση παιδιών (Trafficking)
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Ψυχική ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση
- Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα
Βασικός σκοπός των παρεμβάσεων με απλά και κατανοητά λόγια για τα παιδιά είναι:
- Η αναγνώριση των ενδείξεων των φαινομένων
- Η ουσιαστική κατανόηση του θέματος που διαπραγματεύονται
- Η διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται
- Η ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών / ασπίδα απέναντι στους κινδύνους
- Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και υποστήριξης
Η ομάδα των Ψυχολόγων μας, με φυσική παρουσία
- επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές καθώς σε κάποιες περιπτώσεις και σε ελληνόφωνα σχολεία στο εξωτερικό.
- με το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» επισκέπτεται πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες επισκέπτονται τον «Οδυσσέα» όπου πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις.
Η ομάδα των Ψυχολόγων μας, με ψηφιακή παρουσία
- Η ομάδα των Ψυχολόγων μας, απομακρυσμένα μέσω της ηλεκτρονικής Διαδραστικής πλατφόρμας εκπαίδευσης & ενημέρωσης, «Smile Academy» πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε περιοχές όπου για πρακτικούς λόγους δεν μπορούμε στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή να επισκεφθούμε.
- Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Cisco Webex στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία του κοινού ή των επιστημόνων.