3 αναφορές την ημέρα για trafficking στις Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού · Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

18 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2024

3 αναφορές την ημέρα για trafficking στις Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, 18η Οκτωβρίου, καθιερώθηκε το 2007 προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και αναδείξει  ένα θέμα, που αφορά τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, την εμπορία ανθρώπων. Στόχος της είναι η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Στις Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024- οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Οργανισμού διαχειριστήκαν 3 αναφορές την ημέρα για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων ενώ παράλληλα  σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, παγκόσμια 1 στα 3 θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί, και η πλειονότητα αυτών είναι κορίτσια, που συχνά βιώνουν συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου.

Η εμπορία ανθρώπων επεκτείνεται και σε μορφές εκμετάλλευσης, όπως η καταναγκαστική εργασία και η εμπορία οργάνων. Σε κάθε περίπτωση όμως μια τέτοια εμπειρία:

  • Επιβαρύνει την ψυχική υγεία των θυμάτων
  • Προκαλεί τραυματικές εμπειρίες που τους συνοδεύουν και μετά την πιθανή απελευθέρωσή τους
  • Έχει συνέπειες συχνά μακροχρόνιες, με τα θύματα να παλεύουν με άγχη, κατάθλιψη και την αίσθηση ότι δεν ανήκουν στον κόσμο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει έμφαση σε μια πολύπλευρη προσέγγιση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία περιλαμβάνει τόσο την Πρόληψη του φαινομένου όσο και την προστασία των θυμάτων, προσεγγίζοντας το θέμα ως ένα κρίσιμο ανθρωπιστικό ζήτημα με επιπτώσεις στα παιδιά Παγκοσμίως. Οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα εμπορίας είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση είτε ως απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εξάρτησης από ουσίες.

Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους. Μόνο το Α’ Εξάμηνο του 2024 ο Οργανισμός χειρίστηκε 1 εξαφάνιση την ημέρα όπου

  • 112 παιδιά και έφηβοι
  • 81 ενήλικες

Στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συντονισμός και οι κατάλληλες συμπράξεις θέτονται, σε προτεραιότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς και για την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα και την καθολική αναγνώριση των θυμάτων, ιδίως όσον αφορά στους ανήλικους. Αυτό περιλαμβάνει υιοθέτηση μέτρων για την παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, υποστήριξης της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής επανένταξης των θυμάτων καθώς και για την πρόληψη της εκμετάλλευσης και την υποστήριξη της ανάκαμψης των θυμάτων. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός θέτει στο επίκεντρο την πρόληψη  ευαισθητοποίησης των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των επαγγελματιών πρώτης γραμμής.

Ο Οργανισμόις και τα δέκα Κέντρα Δράσης του βρίσκονται πάντα στο πλευρό όσων έχουν πέσει θύματα ή εμπλέκονται σε κυκλώματα trafficking, και κυρίως των παιδιών, πραγματοποιώντας εξειδικευμένες δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, πάντοτε σε συνεργασία με τις Διεθνείς συνεργασίες του και σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές. Το «Χαμόγελο» είναι στη διάθεση του κοινού σε 24ώρη βάση, δωρεάν, όλο τον χρόνο, σε γιορτές, αργίες και έντονα καιρικά φαινόμενα με:

  • Γραμμές Υποστήριξης & Βοήθειας διαθέσιμες καθημερινά, όλο το 24ωρο, με δωρεάν κλήση και στελεχωμένες με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους (Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017)
  • Επιτόπια Παρέμβαση για Παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο με ασφαλή μεταφορά, συνοδεία Κοινωνικού Λειτουργού ή Ψυχολόγου και οχήματα άμεσης Επέμβασης του, σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
  • Chat 1056 για επικοινωνία με αποστολή μηνυμάτων
  • Missing Alert App. Εφαρμογή σχεδιασμένη για το «Χαμόγελο» από την COSMOTE που δίνει δυνατότητα στους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνο σε έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά παιδιά κι ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
  • GMCNgine: Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα όπου αναρτώνται πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών, έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, και γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep & dark web. Κινητοποιεί διασυνοριακά όλες τις αρμόδιες Αρχές για τον εντοπισμό των παιδιών και τη δίωξη των δραστών. Δείτε Video εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uFMpzDK880s&t=2s
  • Προγράμματα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε Μαθητές/τριες αλλά και σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών.
  • Συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και με τον Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων.

Στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της εμπορίας, ο Οργανισμός συμμετέχει ενεργά και συνεργάζεται με:

  • Την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Civil Society Platform Against THB) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013)
  • Την Ηλεκτρονική πλατφόρμα του United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) (2012)
  • Τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (Organization for the Security and Cooperation in Europe-OSCE).
  • Το EUAA (European Union Agency for Asylum) και τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ευαλωτότητα προσφύγων και μεταναστών, την Επιτροπή για τη Μετανάστευση του INGO Conference του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children-ICMEC)
  • Την συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online
  • Το «Χαμόγελο» συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις του Alliance για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (OSCE Alliance for the Combat of Trafficking in Human Beings) στη Βιέννη, σε συμπληρωματικές συναντήσεις για την εμπορία παιδιών, αλλά και στις συναντήσεις Human Dimension Meetings on Trafficking in Human Beings που συνδιοργανώνει ο ΟΑΣΕ και το Γραφείο του για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).