Παιδί πρόσφυγας στην Ελλάδα που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο εντοπίζεται λίγες ώρες αργότερα μετά την εξαφάνιση του

31 Αυγούστου 2018
Πιαδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε άμεσο κίνδυνο στην Ελλάδα λαμβάνουν υπηρεσίες  προστασίας , πρόληψης και άμεσης παρέμβασης  απο "Το Χαμόγελο του Παιδιού" με χρηματοδότηση από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ε.Ε ©  "Το Χαμόγελο του Παιδιού" / Ηλίας Σπυρόπουλος

 

 

Η Αμίρα ήταν 10 ετών όταν εγκατέλειψε μαζί με την οικογένεια της το σπίτι τους στη Συρία. Η σκιά του πολέμου είχε ανατρέψει δραματικά την μέχρι κάποτε ήρεμη καθημερινότητα της οικογένειας.

 

Το 2015 η μητέρα της αποφάσισε ότι πρέπει να αφήσουν το σπίτι και τα υπάρχοντα τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα. Το ταξίδι τους προς την Τουρκία ήταν γεμάτο κακουχίες, ενώ μετά από πολλούς μήνες και μεγάλους κινδύνους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα.

 

Σήμερα, η Αμίρα είναι 14 ετών και ζει στην Αθήνα μαζί με την μητέρα και τα αδέλφια της. Ωστόσο, η ζωή της δεν έχει βρει την κανονικότητα της ζωής ενός παιδιού στην ηλικία της. Δεν πηγαίνει σχολείο και δεν έχει κάνει φίλους. Βγαίνει ελάχιστα από το σπίτι και ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα ένιωθε ολοένα και περισσότερο μόνη και ψυχολογικά πιεσμένη.

 

Ήταν τον Μάιο του 2018, όταν η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 έλαβε κλήση για την εξαφάνιση ενός 14χρονου κοριτσιού από το κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για την Αμίρα, η οποία τα ξημερώματα της προηγούμενης ημέρας είχε φύγει από το σπίτι και έκτοτε τα ίχνη της είχαν εξαφανιστεί.

 

Η μητέρα έκανε δήλωση εξαφάνισης στις αστυνομικές αρχές, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που στελεχώνουν το Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού παρείχαν με τη συνδρομή διερμηνέα τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς την οικογένεια ενεργοποιώντας παράλληλα τη διαδικασία αναζήτησης του παιδιού.

 

«Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές κινητοποιηθήκαμε άμεσα για να εντοπίσουμε την ανήλικη, όπως κάνουμε σε όλα τα περιστατικά εξαφάνισης κάποιου παιδιού. Σε επικοινωνία με την οικογένεια λάβαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις συνθήκες εξαφάνισης» τονίζει η Ελένη Παπασπύρου, κοινωνική λειτουργός του Οργανισμού. Η νεαρή κοπέλα είχε εξαφανιστεί αργά το βράδυ, όταν άνοιξε την πόρτα και έφυγε από το σπίτι, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κοιμόταν.

 

«Ήταν σε όλους μας φανερό ότι ένα 14χρονο κορίτσι βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Επρόκειτο για μια πολύ ανησυχητική εξαφάνιση για την οποία έπρεπε άμεσα να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, τις υποδομές και τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεση μας», συμπληρώνει η Ελένη Παπασπύρου.

 

Μέσα σε λίγες ώρες οι αστυνομικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert Hellas. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που στοχεύει στην έγκαιρη και άμεση ειδοποίηση των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης και απαγωγής ανηλίκων και συντονίζεται στην Ελλάδα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό βασίζεται στον ομώνυμο μηχανισμό που λειτουργεί στις ΗΠΑ και στηρίζεται στην εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε, ιδιωτικών και κρατικών φορέων, όπως είναι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εθελοντικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι φορείς που έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν με άμεσο και μαζικό τρόπο τις πληροφορίες και τα στοιχεία εξαφάνισης ενός παιδιού που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

 

Λόγω των ιδιαίτερων ανησυχητικών συνθηκών της εξαφάνισης της Αμίρα κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert Hellas. Η μητέρα συμφώνησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του παιδιού και άμεσα δημιουργήθηκαν αφίσες σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά ώστε να μεταδοθεί η πληροφορία της εξαφάνισης. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του μηχανισμού Amber Alert Hellas προώθησαν όλες τις πληροφορίες της εξαφάνισης, ενώ γραπτό μήνυμα (SMS) εστάλη στους εγγεγραμμένους χρήστες της εφαρμογής.

 

Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία μας με την Facebook κοινοποιήθηκε ο «συναγερμός» εξαφάνισης σε όλους τους χρήστες του κοινωνικού μέσου, ενώ κινητοποιήθηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» που στελεχώνεται από εθελοντές χειριστές των διεθνώς εκπαιδευμένων κυνοφιλικών ομάδων.  

 

Σε συνέχεια της άμεσης και ευρείας κινητοποίησης λάβαμε κλήσεις από πολίτες με πληροφορίες τις οποίες και προωθήσαμε στις αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, δεν είχαμε καταφέρει να εντοπίσουμε την Αμίρα μέχρι την στιγμή που δεχτήκαμε μια συγκεκριμένη πληροφορία στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 από ευαισθητοποιημένο πολίτη που είχε δει μια από τις αφίσες εξαφάνισης.

 

Λίγο αργότερα παρατήρησε ένα παιδί μόνο του να περιπλανιέται σε μια περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Στο πρόσωπο του αναγνώρισε την φωτογραφία της Αμίρα, την οποία και είχε δει λίγο νωρίτερα στην αφίσα. Αμέσως προωθήσαμε την πληροφορία στην Αστυνομία, η οποία και εντόπισε εντός ολίγου την Αμίρα στο συγκεκριμένο σημείο.


Αφού έγινε η ταυτοποίηση των στοιχείων το παιδί μεταφέρθηκε με συνοδεία του προσωπικού του Οργανισμού μας στο Νοσοκομείο Παίδων προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ακολούθησε η απενεργοποίηση του Amber Alert Hellas και η αφαίρεση των αφισών εξαφάνισης από τους χώρους που είχαν τοποθετηθεί.

 

Το προσωπικό μας -παρουσία του διερμηνέα του Οργανισμού- εξακολούθησε να βρίσκεται δίπλα στο παιδί, αλλά και στην οικογένεια παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νοσοκομείο, καθώς και μετά την επιστροφή στην οικογένεια του.

 

Ως αποτέλεσμα της άμεσης κινητοποίησης και συνεργασίας στο πλαίσιο του μηχανισμού Amber Alert Hellas, καθώς και ενός δικτύου διασυνδεδεμένων υποδομών και δράσεων έρευνας και διάσωσης εξαφανισμένων παιδιών, καταφέραμε έγκαιρα να εντοπίσουμε ένα ακόμα παιδί που βρέθηκε σε άμεσο κίνδυνο και έχρηζε άμεσης προστασίας και ασφάλειας.  

 

Παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε άμεσο κίνδυνο λαμβάνουν υπηρεσίες προστασίας, πρόληψης και άμεσης παρέμβασης με την υποστήριξη του προγράμματος «Άμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ε.Ε και υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος λαμβάνουμε επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες και παραπέμπουμε στις αρμόδιες αρχές, παρεμβαίνουμε άμεσα ενεργοποιώντας τις διαδικασίες και μηχανισμούς προστασίας και φροντίδας για παιδιά σε κίνδυνο και παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη, κατευθύνσεις και υπηρεσίες διερμηνείας μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές 1056, 116000 και 116111 που διασυνδέονται με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 και τις άλλες δράσεις του Οργανισμού.

 

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει σε δημοσιότητα εξαφάνισης για 28 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε ένα περιστατικό, αυτό της Αμίρας, ενεργοποιήθηκε με επιτυχία ο μηχανισμός του Amber Alert Hellas.

 

*Δεν χρησιμοποιήθηκε το πραγματικό όνομα του παιδιού για λόγους προστασίας της ταυτότητας του

 

Φωτογραφικό υλικό © Ηλίας Σπυρόπουλος