Πως μπορεί ένας γονέας να βοηθήσει το παιδί του να κοινωνικοποιηθεί στην παραλία ή στο πάρκο με άλλα παιδάκια;

07 Αυγούστου 2024

Παιδιά και Κοινωνικότητα - Πως μπορεί ένας γονέας να βοηθήσει το παιδί του να κοινωνικοποιηθεί στην παραλία ή στο πάρκο με άλλα παιδάκια.

Συχνά ένα από τα θέματα που απασχολεί έντονα τους γονείς είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών τους και όχι άδικα, καθώς ένα πυρηνικό κομμάτι στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι η ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχουν παιδιά που νιώθουν πολύ γρήγορα άνετα και οικία σε ένα νέο περιβάλλον ή με ανθρώπους που μόλις γνώρισαν και άλλα που δυσκολεύονται ή θέλουν περισσότερο χρόνο για να κοινωνικοποιηθούν. Ο ρόλος της οικογενείας είναι καθοριστικός στη διαδικασία αυτή, αφού η οικογένεια αποτελεί το πρώτο πλαίσιο που εκτίθεται το παιδί και λαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία (αξίες, κανόνες, πρότυπα συμπεριφοράς, κ.ά.) που θα το βοηθήσουν να ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο και τον περίγυρο του.

Πως μπορούν όμως έμπρακτα οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί και να το υποστηρίξουν στην κοινωνικοποίηση του αυτό το καλοκαίρι;

Με ποιους τρόπους μπορεί ένας γονέας να βοηθήσει το παιδί του να κοινωνικοποιηθεί στην παραλία ή στο πάρκο με άλλα παιδιά;

1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ

Ένας έξυπνος και ευχάριστος τρόπος για να συζητήσουμε με τα παιδιά για την κοινωνικοποίηση είναι μέσα από τις κατάλληλες ιστορίες και αφηγήσεις. Τα βιβλία παρέχουν ουσιαστικό υλικό και πρότυπα συμπεριφοράς, ωστόσο μια απλή ανάγνωση δε θα υποστηρίξει το παιδί από μονή της. Χρειάζεται το κάθε παραμύθι να αποτελεί μια αφορμή για ενεργητικές συζητήσεις γύρω από το θέμα της ιστορίας, τις αντιδράσεις των ηρώων, τις σκέψεις, τα συναισθήματα του παιδιού ή τι θα μπορούσε αυτό να πράξει στη θέση του ήρωα.

2. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ

Το παιχνίδι βοηθάει την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, το βοηθάει να μάθει να επικοινωνεί, να διαπραγματεύεται, να συνεργάζεται, να σέβεται τους συμπαίκτες του, να ακολουθάει κανόνες. Επίσης του μαθαίνει να διαχειρίζεται τη ματαίωση όταν χάνει. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά αποκτούν κοινωνική επίγνωση και συνείδηση. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί να συμμετέχει σε παιχνίδια με παιδιά της ηλικίας του, εξασφαλίζοντας ότι εντός της ημέρας υπάρχει πάντα χρόνος για παιχνίδι και συνάντηση με φίλους.

3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα παιδιά λειτουργούν καλυτέρα όταν έχουν ένα πρόγραμμα, όταν γνωρίζουν τι επρόκειτο να συμβεί. Σχεδιάστε συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς που έχουν παιδιά κοντά στην ηλικία των δικών σας ή με συμμαθητές τους από το σχολειό. Ενημερώστε τα παιδιά για αυτή τη συνάντηση στο πάρκο ή στη θάλασσα ώστε να την περιμένουν. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν και να κοινωνικοποιηθούν πιο άνετα. Επιδιώξτε συναντήσεις με άλλες οικογένειες ώστε να διευρυνθεί και ο κύκλος των παιδιών και να μάθουν να αλληλεπιδρούν μέσα σε μια ομάδα ατόμων.

4. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το καλοκαίρι αποτελεί μια ευκαιρία να δοκιμάσει νέες δραστηριότητες όλη η οικογένεια, εκμεταλλευτείτε την! Εξερευνήστε νέες παραλίες, δοκιμάστε δραστηριότητες στη θάλασσα, παίξτε με νεροπίστολα, φτιάξτε τη μια ξεχωριστή συλλογή από κοχύλια και πέτρες, κάντε αγώνες σκυταλοδρομίας με φουσκωτά, φτιάξτε κάστρα στην άμμο. Οργανώστε πρωινές ή απογευματινές εξορμήσεις στη θάλασσα με δραστηριότητες ομαδικές έναντι ατομικών παιχνιδιών ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί και να απολαύσει το παιχνίδι με άλλα παιδιά. Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία (μάσκες θαλάσσης, βατραχοπέδιλα, κουβαδάκια, κ.ά.) κυρίως όμως με φαντασία και όρεξη.

5. ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΤΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΙΜΗΣΗΣ

Είναι σημαντικό να εμπλακούν και οι γονείς στις δραστηριότητες του παιδιού, να προσκαλέσουν άλλα παιδιά στο πάρκο ή στην παραλία και να ενθαρρύνουν το παιδί να αλληλεπιδράσει μέσα από το παιχνίδι, να συμμετέχουν και να είναι παρόντες, όχι να προσκολληθούν στο παιδί καθώς αυτό θα φέρει το αντίστοιχο αποτέλεσμα το παιδί -να προσκολληθεί στους γονείς ενώ χρειάζεται να αυτονομηθεί για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί. Οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά. Να αλληλεπιδρούν με άλλους ενήλικες, να συζητήσουν αλλά και να μεταδίδουν την αξία των καλών τρόπων και της ευγένειας, πχ. αν έχουν προετοιμάσει σνακ και φρούτα από το σπίτι να προσφέρουν στους υπόλοιπους δείχνοντας την διάθεση να μοιραστούν τον χρόνο τους και τα υπάρχοντα τους ώστε να μάθει και το παιδί την αξία να μοιράζεται τα παιχνίδια του. Τα παιδιά σε διάφορες ηλικίες, ιδίως όμως όταν είναι μικρά, έχουν την τάση να μιμούνται την στάση των ενηλίκων και να συμπεριφέρονται παρόμοια.

6. ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΥΛ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Κρατώντας μια θετική στάση προς τα παιδιά, αποδεχόμενοι τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, ότι χρειάζεται το δικό του χρόνο προσαρμογής για να αισθανθεί άνετα, πόσο εσωστρεφές ή εξωστρεφές είναι, επιβραβεύοντας το θάρρος και την προσπάθεια του παιδιού το υποστηρίζουμε, ενισχύοντας το. Είναι σημαντικό οι γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά ώστε να μην τους δημιουργείτε άγχος να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ίδιων ή άλλων συγγενών. Να γνωρίζουν τα όρια των παιδιών ή τους φόβους τους και να τα λαμβάνουν υπόψη. Χρειάζεται να αναστοχάζονται συχνά σχετικά με τον τρόπο που ασκούν τον γονεϊκό τους ρόλο. Να μπορούν να πάρουν μία ασφαλή απόσταση και να παρατηρήσουν τη στάση τους ως γονείς.

(Αλληλεπιδρώ με το παιδί μου με τον τρόπο που συνειδητά επιθυμώ; Πως αλλιώς θα μπορούσα να το υποστηρίξω και να του δείξω ότι είμαι κοντά του; Μήπως είμαι υπερπροστατευτικός γονέας ή μήπως ασκώ πολύ αραιό και χαλαρό γονικό έλεγχο; Ενισχύω με την στάση μου την αυτονομία του παιδιού; Μήπως φέρομαι παρεμβατικά; Αφήνω το παιδί μου να επιλέξει το ίδιο; Του παρέχω το χρόνο που χρειάζεται για να εξερευνήσει το χώρο και να οικειοποιηθεί το περιβάλλον;)

Εάν εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω και παρατηρείτε πως υπάρχουν κοινωνικές δυσκολίες άγχος ή κάποια συμπεριφορά που σας προβληματίζει θα ήταν ωφέλιμο να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας που εμπιστεύεστε ώστε να δείτε από κοινού εξατομικευμένα πως μπορείτε να λειτουργήσετε για να υποστηρίξετε το παιδί.

Για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε ένα χρήσιμο εργαλείο που βρίσκεται στη φαρέτρα σας όλο το 24ωρο, με ανώνυμα και χωρίς χρέωση! Την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που καθημερινά απευθύνονται γονείς και επαγγελματίες για να συζητήσουν ότι τους απασχολεί σε σχέση με τα παιδιά και να λάβουν κατευθύνσεις και υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς!

Βιβλιογραφία:

-Bloomquist, M. L. (2012). Skills training for struggling kids: Promoting your child's behavioral, emotional, academic, and social development. Guilford Press.

-Joseph, M. V., & John, J. (2008). Impact of parenting styles on child development. Global Academic Society Journal: Social Science Insight, 1(5), 16-25.

-Mensah, M. K., & Kuranchie, A. (2013). Influence of parenting styles on the social development of children. Academic Journal of Interdisciplinary Studies, 2(3), 123-129.