Οδηγός καλών πρακτικών από το πρόγραμμα Be Active Be Well
Ο οδηγός για την ενδυνάμωση των ευρωπαίων νέων και των εργαζομένων σε θέματα νεολαίας, ώστε να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή των νέων είναι έτοιμος για κάθε ενδιαφερόμενο!
Υπάρχουν άφθονα στοιχεία για τις επιδράσεις της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας στη συναισθηματική ευημερία κάποιου, ιδίως στους νέους. Οι ισχυρότερες επιδράσεις είναι στη διασκέδαση, σε μείωση άγχους, στην αυτοπεποίθηση και στο αίσθημα αξίας.
Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση σε συναισθηματικές διαταραχές ή διαταραχές της διάθεσης. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά και να εξασφαλίζει ότι το σώμα σας είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ανησυχιών και του στρες. Θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση του άγχους και του στρες.
Τι λένε οι ειδικοί;
Δεν γίνεσαι κακόκεφος: Η διάθεσή σας βελτιώνεται με το να είστε σωματικά δραστήριοι. Οι άνθρωποι που είναι τακτικά σωματικά δραστήριοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παραγωγή και απελευθέρωση σεροτονίνης στο σώμα, η οποία είναι υπεύθυνη για μια καλή διάθεση.
Αντιμετωπίζεις το άγχος: Εκτός από τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις, η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέσο κατά του άγχους φάρμακο. Επειδή εξασφαλίζει ότι το σώμα σας είναι πιο ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με το στρες και το άγχος. Πιθανώς λόγω της βελτιωμένης λειτουργίας του ιππόκαμπου εξαιτίας της σωματικής δραστηριότητας. Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για την έκδοση σημάτων άγχους.
Ενεργοποιείς τους ανθρώπους: Για να γίνουν οι νέοι πιο δραστήριοι σωματικά, απαιτείται αλλαγή συμπεριφοράς. Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί συμπεριφορικοί παράγοντες. Τρεις σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες είναι οι συνήθειες, το κοινωνικό περιβάλλον και η αντίσταση. Για να μειωθεί η πιθανή αντίστασηκατά της σωματικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να μην υποχρεώνονται οι νέοι να είναι σωματικά δραστήριοι και να μην τους υποχρεώνουμε να κάνουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στον οδηγό: https://drive.google.com/file/d/1d7jttvkm1wse0v7qH89Sqfn7fpqCgqVx/view
Τι λένε οι νέοι που ερωτήθηκαν για αυτό;
Συνολικά ερωτήθηκαν, 22 νέοι από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Συμμετείχαν σε συνεντεύξεις ή συζητήσεις. Ο στόχος αυτών των συνεντεύξεων ήταν να συγκεντρωθούν και να επιλεγούν τα πιο σημαντικά θέματα, οι θεματικές ενότητες και οι λειτουργίες που πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, έναν οδηγό χρήσης για τους νέους και τους εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας και μια εκδήλωση κατάρτισης για εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας.
Οι συζητήσεις και οι συνεντεύξεις χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσουν εικόνα για τα κίνητρα και τα εμπόδια των νέων να είναι τακτικά σωματικά ενεργοί. Τα πιο σημαντικότερα θέματα, θεματικές ενότητες και λειτουργίες ήταν:
Κίνητρα:
- Κοινωνική πτυχή/αίσθημα συντροφικότητας
- Διατήρηση καλής υγείας, ψυχικά και διανοητικά
- Να αισθάνονται καλύτερα μετά τη σωματική δραστηριότητα
- Θέληση να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους και να δουν πρόοδο
- Ευχαρίστηση
Eμπόδια:
- Καιρός
- Προγραμματισμός/διαχείριση χρόνου - Αίσθημα πολύ λίγου χρόνου
- Δουλειά/σχολείο, πολλή καθιστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κούραση στη συνέχεια
- Έλλειψη κινήτρων
- Ανάπτυξη νέας ρουτίνας
- Απόσπαση της προσοχής λόγω οθονών τηλεόρασης ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Τι λένε όσοι εργάζονται με νέους;
Συνολικά, 17 εργαζόμενοι σε θέματα νεολαίος από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ολλανδία συμμετείχαν στις συνεντεύξεις ή στις συζητήσεις. Ορισμένοι είχαν ήδη εμπειρία στην ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της εργασίας τους με τους νέους, ενώ όχι.
Στόχος αυτών των συνεντεύξεων ήταν να συγκεντρωθούν και να επιλεγούν τα πιο σημαντικά θέματα, θέματα και λειτουργίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, έναν οδηγό χρήσης για τους νέους και τους εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας και μια εκδήλωση κατάρτισης για τους εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας.
Όλοι οι ερωτηθέντες θα ήθελαν να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα στην εργασία και τη συμβουλευτική τους. Λόγοι χρήσης της φυσικής δραστηριότητας στην εργασία που αναφέρθηκαν:
- Θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία: αποδεδειγμένα αποτελεσματική κατά ποικίλων διαταραχών και προβλημάτων υγείας (κατάθλιψη, νοητική παρακμή, βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, πρόληψη νευρολογικών ασθενειών, δυνατότητα αντιμετώπισης των άγχους)
- Ενεργοποιεί το σώμα και το μυαλό:
- Αλλάζει την ενέργεια: κάνει τους ανθρώπους πιο ενεργούς και αφοσιωμένους
- Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κινητοποιημένοι
- Δημιουργεί επίγνωση του σώματος: αισθάνονται τα σήματα που εκπέμπει το σώμα τους
- Εναλλακτικός τρόπος έκφρασης: τρόπος για τους νέους να εκφραστούν μη λεκτικά
- Διασκεδάζουν και κάνουν κάτι όχι καθιστικό και με οθόνες
- Η σωματική δραστηριότητα μαζί κάνει τους ανθρώπους να συνδέονται περισσότερο
Όλοι όσοι ερωτήθηκαν είναι ανοικτοί στη χρήση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενθάρρυνση των νέων να γίνουν τακτικά σωματικά δραστήριοι. Αυτός ο οδηγός μας παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση του τι να κάνουμε και τι σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε όσον αφορά μια τέτοια πλατφόρμα. Περισσότερα εδώ: https://drive.google.com/file/d/1d7jttvkm1wse0v7qH89Sqfn7fpqCgqVx/view