«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Γενική Συνέλευση του ΙΝGO Conference του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο
Η Επιτροπή Μετανάστευσης «Δικαιώματα των Μεταναστών» συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του INGO Conference του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 8 έως 10 Απριλίου του 2024, στην οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ‘Το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου στις προεκλογικές εκστρατείες και οι συνέπειες στην υποδοχή και τα δικαιώματα των μεταναστών’.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του INGO Conference του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μέλος της Επιτροπής για τη Μετανάστευση, όπου διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, λόγω της εμπειρίας και της γνώσης που διαθέτει σε θέματα υποστήριξης και παροχής υπηρεσιών σε πληθυσμούς μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, δόθηκε κατόπιν ψηφοφορίας, νέα εντολή για ανανέωση της θητείας της Επιτροπής Μετανάστευσης για την περίοδο 2024-2027, αφού πρώτα η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της και τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει. Στο πλαίσιο της νέας της εντολής, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί κυρίως στο ζήτημα της στέγασης και τη σχέση με την πρόσβαση σε υπηρεσίες (εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη), την αγορά εργασίας, τους κινδύνους εμπορίας ανθρώπων, κ.λπ. Συγκροτήθηκε νέο τετραμελές εκτελεστικό προεδρείο της Επιτροπής, στο οποίο συμμετέχει το «Χαμόγελο» δια του επικεφαλής των διεθνών του συνεργασιών κ. Marc Van den Reeck.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τονίστηκαν οι συνέπειες της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και του ασύλου σε προεκλογικό πλαίσιο καθώς η πολιτική πόλωση εισχωρεί σταθερά στην κοινή γνώμη, στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και στο τοπίο των πολιτικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί κινητήρια δύναμη μείζονος σημασίας σε αυτή την εξέλιξη. Συζητήθηκε πως η εμπειρία από το πεδίο και η παρατήρηση από την κοινωνία των πολιτών δείχνουν ότι ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ πιο περιοριστικών πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου, οι οποίες εκφράζονται μέσα από τον λόγο ορισμένων πολιτικών κομμάτων.
Η ρητορική μίσους, ο στιγματισμός των μεταναστών και των προσφύγων, η ξενοφοβία, ο αποκλεισμός, περιστατικά βίαιης κ.ά. αποτελούν απειλή για τις ηθικές αξίες στις οποίες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μας έχουν τις ρίζες τους από την ιστορική τους φύση και, μεταξύ άλλων, επίσης μέσω πολλαπλών συμβάσεων, συστάσεων και άλλων νομικών μέσων και μηχανισμών παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, της ρητορικής μίσους και του αποκλεισμού των προσφύγων και των μεταναστών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένος στόχος, σύμφωνα με την έκθεση Fridez, καθώς τόνισαν ότι η αποδυνάμωση της κοινωνικοοικονομικής ασφάλειας ενός αυξανόμενου τμήματος του ευρωπαϊκού πληθυσμού και ο αυξανόμενος αριθμός των ευρωπαϊκών νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή κινδυνεύουν από φτώχεια, τροφοδοτούν και ενισχύουν κάθε είδους αρνητικές αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και για το δίκτυο υποστήριξης που οι άνθρωποι αυτοί απλώς δικαιούνται βάσει της στοιχειώδους ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Η Επιτροπή Μετανάστευσης κατέληξε πως το ψήφισμα αυτό, που βασίζεται στην έκθεση Fridez, εντοπίζει σημαντικές οδούς για την αντιμετώπιση της πρόκλησης, ενώ υπερθεμάτισαν πως η κοινωνική και οικονομική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις κοινωνίες μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας δυναμικής αμφίδρομης διαδικασίας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ενός γνήσιου διαλόγου που αντανακλά όλους τους ενδιαφερόμενους, που απαιτείται για τη δημιουργία αμοιβαίας ενσυναίσθησης και κατανόησης.