Σχεδόν 1 παιδί ανά ημέρα εξέφρασε αυτοκτονικό ιδεασμό στη Γραμμή 1056 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πλαίσιο της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκτονικών ισοδύναμων συμπεριφορών.
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά περιστατικά αυτοκτονίας - ή απόπειρας αυτοκτονίας - παιδιών λόγω εκφοβισμού. Ταυτόχρονα, η καραντίνα και η απομόνωση στο σπίτι, και η έντονη χρήση του διαδικτύου φαίνεται να μεγέθυναν προβληματικές καταστάσεις και παιδιά να επιχειρούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Αύξηση 248,89% των κλήσεων των παιδιών που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό
Οι κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056, αλλά και τα μηνύματα στο CHAT 1056 αυξήθηκαν ραγδαία από παιδιά που δήλωναν την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, και οι κύριοι λόγοι ήταν:
● Τα οξύτατα οικογενειακά προβλήματα (συγκρούσεις - εντάσεις μέσα στην οικογένεια)
● Η διακοπή ενός ερωτικού δεσμού
● Το αίσθημα αποτυχίας στις διαπροσωπικές σχέσεις
● Ο εκφοβισμός.
Τα παιδιά κάλεσαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και στην πλειοψηφία ήταν κορίτσια εφηβικής ηλικίας.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης παρουσιάστηκε μια αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας. Ταυτόχρονα σύμφωνα με διεθνή στοιχεία έχει σημειωθεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.
Η αυτοκτονία είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά και δύσκολα κάποιος μπορεί να το αγνοήσει ή το προσπεράσει. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα παρακάτω:
● Μην αφήνετε το άγχος, την κατάθλιψη και τις αρνητικές σκέψεις να πάρουν τον έλεγχο στην συμπεριφορά του παιδιού σας. Σε όλους τους ανθρώπους συμβαίνει το να μην έχουν καλή διάθεση. Όταν, όμως, αυτή η κατάσταση επιμένει για μήνες, τότε είναι που οι γονείς θα πρέπει να διευκολύνουν το παιδί να χειριστεί αυτή την κατάσταση. «Είμαι εδώ για σένα», «Με ενδιαφέρει να ακούσω τι σου συμβαίνει». Πολλές φορές δε χρειάζεται να δώσετε συμβουλές, απλά να ακούσετε.
● Πάρτε σοβαρά οποιαδήποτε δήλωση αυτοκτονίας ή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
● Αποφύγετε να ερμηνεύετε τέτοιες συμπεριφορές ως εφηβικές υπερβολές ή θεατρινισμούς.
● Συμβουλεύστε τον έφηβο / την έφηβη να μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό του
● Να θυμάστε ότι η αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και η καλή αυτοεικόνα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτοκτονικές σκέψεις.
● Παροτρύνετε το παιδί στον αθλητισμό. Ακόμη και η ήπια άθληση μπορεί να σταματήσει τις αυτοκτονικές σκέψεις.
● Αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια. Το θέμα της αυτοκτονίας είναι τόσο δύσκολο και σύνθετο που δεν αρκούν μόνο η αγάπη και το ενδιαφέρον. Θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια. Και να θυμάστε…εμπιστευτείτε τον θεραπευτή / τη θεραπεύτρια. Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι άμεσα ορατά.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από τις δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης έχει υποστηρίξει πολλά παιδιά που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και έχει αποτρέψει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πολλούς εφήβους και νέους να βλάψουν τον εαυτό τους.
Στο πλαίσιο αυτό και δίνοντας έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί:
- την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους παρέχει δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
- την εφαρμογή Chat 1056, ένα νέο τρόπο επικοινωνίας για να αισθάνονται παιδιά και νέοι την ασφάλεια να επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα
- συμμετέχει στην πλατφόρμα CyberTipline του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά (NCMEC) η οποία αποτελεί το Διεθνές Κεντρικό Σύστημα Αναφοράς για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών.
- Live Διαδικτυακές Εκπομπές «ΡΩΤΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» με διάφορες θεματικές, συμπεριλαμβανομένου και του φαινόμενου της Αυτοκτονίας. Παρακαλώ παρακολουθήστε εδώ το «ΡΩΤΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» με τίτλο «Αυτοκτονίες Εφήβων. Μπορούμε να τις προλάβουμε;»
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, ότι σε πανελλαδικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί 13 Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Οργανισμού προς όφελος κάθε παιδιού που χρειάζεται βοήθεια.
Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ακόμη μια φορά ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και στις πιο ακραίες στιγμές απελπισίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όταν κληθεί να βοηθήσει μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά.
Είμαστε εδώ για όλα τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, για ό,τι τούς συμβαίνει, για ό,τι τούς απασχολεί.
«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».