Συνάντηση Εργασίας με θέμα: «Ενωμένοι κατά της Βίας | Ενωμένοι για τα Παιδιά» στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

27 Μαρτίου 2025

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Σπύρου Χαριτάτου, η Συνάντηση Εργασίας με θέμα: «Ενωμένοι κατά της Βίας | Ενωμένοι για τα Παιδιά», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και με τη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

 

Με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των τοπικά συναρμόδιων θεσμικών και επιστημόνων στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιήθηκε μία πραγματικά εποικοδομητική Συνάντηση Εργασίας κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες στην περιοχή και πανελλαδικά, οι συνθήκες που επικρατούν, οι ανάγκες και τα προβλήματα που εντοπίζονται.

 

Με σκοπό η Συνάντηση να είναι ουσιαστική, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην παρουσίαση καλών πρακτικών και πρακτικών λύσεων για την πρόληψη αλλά και διαχείριση όλων των θεμάτων.

 

Τα βασικά προβλήματα και θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η ενδοοικογενειακή Βία και ο εκφοβισμός (bullying), η βία μεταξύ των παιδιών και η παραβατικότητα ανηλίκων, οι κίνδυνοι από την εσφαλμένη χρήση του διαδικτύου, οι φυγές εφήβων, τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα προβλήματα υγείας παιδιών, ειδικότερα προερχόμενα από ευάλωτες οικογένειες.

 

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και οι εκστρατείες «Μένει Μυστικό» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και «Μίλα Τώρα» ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό που υλοποιεί από το 2017 και 2012, αντίστοιχα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και όπου όπως παρουσιάστηκε επίσημα θα υλοποιηθούν άμεσα και στην Κύπρο με τη συνεργασία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και φυσικά την ενεργό συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων στην Κύπρο.

 

Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: «… ανεκτίμητη η παρουσία του Χαμόγελου στην Περιφέρειά μας. Συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε προς όφελος των παιδιών μας, αναπτύσσοντας και υλοποιώντας και άλλες δράσεις.»

 

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄: «… Πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική συμφωνία να πατάξουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, θέτοντας ως βασική αξία τον άνθρωπο. Όσο κλείνουμε τα μάτια μας σε κάθε πτυχή του προβλήματος, τόσο το διαιωνίζουμε και το κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.»

 

Γιάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: «… αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το τι κάναμε λάθος και να καταλήξουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις άμεσες και ουσιαστικές

 

Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρο Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: «… Σήμερα τα προβλήματα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και δεν υπάρχει χρόνος. Με τα μέσα που διαθέτουμε ως κοινωνία, όσα διαθέτουμε και ακόμα και αν αυτά δεν είναι επαρκή, πρέπει να βρούμε λύσεις μέσω της συνεργασίας και της ένωσης των δυνάμεων όλων μας. Μετά από 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή, με καθημερινή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς κεντρικά αλλά και τοπικά, έχουμε καταλήξει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει τη λύση σε πολλά. Πιστεύουμε στην Περιφέρεια και στους Δήμους και στη δυνατότητα που έχουν να δώσουν πραγματικά λύσεις στα προβλήματα της κάθε κοινωνίας, καθώς έχουν άμεση εικόνα των προβλημάτων και άμεση πρόσβαση σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Υπάρχουν διεθνώς καλές πρακτικές όπως π.χ. ο Δήμος Ουψάλας στη Σουηδία και είμαστε στη διάθεσή κάθε Περιφέρειας, κάθε Δήμου, για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις και υπηρεσίες για την πρόληψη και ολιστική υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων τοπικά … Δήμος, κοινωνικές υπηρεσίες, Εισαγγελίες, Αστυνομία, Εκπαίδευση, Ιατρική κοινότητα κ.λπ. Θα θέλαμε να προτείνουμε τη δημιουργία τοπικού, περιφερειακού δικτύου, ως άμεση και πρακτική λύση. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συνδιοργάνωση και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη συνεργασία.»

 

Ιωάννα Γκίκα, Ψυχολόγος και Συντονίστρια του Κέντρου για τη διαδικτυακή ασφάλεια του Οργανισμού: «… η πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό επενδύει στην πρόληψη, που αποτελεί μονόδρομο αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που παίρνουν τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, όπως είναι η βία, η παραβατικότητα των ανηλίκων καθώς και η κακοποίηση και η παραμέλησή τους. Βρισκόμαστε καθημερινά στα σχολεία όλης της χώρας, κάνοντας παρεμβάσεις πρόληψης στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, λειτουργούμε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στα οποία αναλαμβάνουμε τη φροντίδα παιδιών και την υποστήριξη των οικογενειών τους που βρίσκονται σε κρίση. Αυτές είναι και δύο καλές πρακτικές που προτείνουμε.»

 

Μάριος Σταύρου, Επικεφαλής επιχειρήσεων Support CY της Τράπεζας Κύπρου: «… χαιρετίζουμε την πρωτοφανή αυτή συνέργεια κατά της βίας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που η προσπάθεια αυτή θα υλοποιηθεί και στην Κύπρο με την ενεργό συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων και με την υποστήριξη του Support CY της Τράπεζας Κύπρου.»

 

Ξένη Δημητρίου, τ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: «… τα παιδιά και ειδικότερα αυτά σε ευαλωτότητα έχουν ανάγκη ολιστικής υποστήριξης που απαιτεί μία πολυεπιστημονική ομάδα. Μία ομάδα εκπαιδευμένη στην πολυτομεακή συνεργασία, στην οποία υστερούμε πολύ

 

Αλέξιος Παναγιωτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: «…. θα στηρίξουμε τον αγώνα για να μας μιλήσουν τα παιδιά, να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους και μαζί να λύσουμε τα προβλήματα.»

 

Αλύπιος Νάλιας, Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής τηςΠεριφερειακής Αστυνομικής ΔιεύθυνσηςΑνατολικής Μακεδονίας Θράκης: «… ευθύνη και προτεραιότητα των Αρχών είναι η παιδική προστασία. Το 55% των επιτόπιων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν συνολικά από τις συναρμόδιες Αρχές για την προστασία ανηλίκων, πραγματοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Τηρούμε στο ακέραιο τη συνεργασία με τον Οργανισμό, όπως περιγράφεται στο Σύμφωνο συνεργασίας που έχει συνάψει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ

 

Μαριγούλα Κοσμίδου, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης: «… οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιμορφωνόμαστε σταθερά. Η ενσυναίσθηση είναι μία έννοια που χάσαμε και θα πρέπει να την επαναφέρουμε.»

 

Ευαγγελία Μακρυγιάννη, Πρόεδρος της Ένωσηςτων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης: «Τα προβλήματα στα σχολεία είναι πάρα πολλά … τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η ανησυχία μας για το bullying καθώς έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε κόσμο βίας και αδικίας. Οι γονείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Κρίνουμε εξαιρετικά σημαντική τη στενή συνεργασία των γονέων και του σχολείου, μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.»

 

Μάκης Μουρατίδης, Στέλεχος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: «… Δραστηριοποιούμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλές δεκαετίες και δυστυχώς έχω διαπιστώσει διαχρονικά πόσο λίγοι πόροι διατίθενται για την παιδική κακοποίηση.»

 

Σημειώνεται ότι η Συνάντηση εργασίας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του οδοιπορικού, που πραγματοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από 26 Μαρτίου 2025 έως και 6 Απριλίου 2025.

Περισσότερα για το οδοιπορικό: https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/to-chamogelo-tou-paidiou-giortazei-ta-30-tou-chronia-stin-anatoliki-makedonia-kai-thraki/

 

Λίγα λόγια για το Μίλα τώρα: Πανελλαδική εκστρατεία «Μίλα Τώρα», η οποία εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Bullying). Ενεργό ρόλο έχει η σχολική κοινότητα. Από το 2012 έως σήμερα έχουν συμμετέχει 2.800 σχολεία και 82.900 μαθητές και μαθήτριες.

Λίγα λόγια για το Μένει Μυστικό: Πανελλαδική εκστρατεία «Μένει Μυστικό», η οποία εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της Σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Καθοριστικό κομμάτι της εκστρατείας οι Συναντήσεις Εργασίας των συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη και διαχείριση του φαινομένου, τα Διεθνή Συνέδρια και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, οι ενέργειες επικοινωνίας (συνεντεύξεις τύπου, τηλεοπτικά spots κ.λπ.), η ανταλλαγή καλών πρακτικών διεθνώς και τελικά η σύνταξη και προώθηση προτάσεων στους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

Φωτογραφικό υλικό: PHOTOS ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 26032025