Ασφαλώς καλοκαίρι! Οικογενειακές Καλοκαιρινές Διακοπές – Αποδράσεις. Γιατί είναι πολύτιμες…

22 July 2021

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται  οι γονείς, όταν αναφέρονται στις οικογενειακές διακοπές, συνήθως, δεν είναι τα οφέλη που αυτές προσφέρουν, αλλά το άγχος αναφορικά με την κάλυψη των εξόδων.

Ωστόσο, καλό θα ήταν, να οργανώνονται ακόμη και εναλλακτικές – χαμηλού κόστους ημερήσιες αποδράσεις, καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι οι εκδρομές - διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όλη την οικογένεια. Προσφέρουν πολύτιμο χρόνο στα μέλη της οικογένειας για ουσιαστική αλληλεπίδραση και βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των οικογενειακών διακοπών είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι διακοπές ενισχύουν την αποδοτικότητα μικρών και μεγάλων.

Πολλαπλές έρευνες (Ward, 2017) αναφέρουν ότι έστω και οι ολιγοήμερες διακοπές και η απόσταση που παίρνουμε από την ημερήσια ρουτίνα, μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε καλύτερα συναισθήματα άγχους και θλίψης, με αποτέλεσμα επιστρέφοντας, να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας.

  1. Οι διακοπές μειώνουν το άγχος όλης της οικογένειας!

Για τους περισσότερους γονείς, τα εργασιακά καθήκοντα συνεχίζονται και στο σπίτι,  μετά το πέρας του εργασιακού τους ωραρίου. Ωστόσο, αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γονείς οι οποίοι φέρουν έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους (Journal of Family Psychology). Οι ήδη ψυχολογικά επιβαρυμένοι γονείς δεν καταφέρνουν να υποστηρίξουν και να ανακουφίσουν τα παιδιά τους στην καθημερινότητά τους.

Οι διακοπές, όμως, μπορούν να βοηθήσουν αφού βοηθούν τους γονείς να χαλαρώσουν και κατ’ επέκταση αυτό τους καθιστά περισσότερο διαθέσιμους προς την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών τους.

  1. Οι διακοπές ενισχύουν τους δεσμούς των μελών της οικογένειας.

Καθημερινά, αδιαμφισβήτητα οι γονείς τρέχουν να προλάβουν τις πολλαπλές υποχρεώσεις των παιδιών (σχολική καθημερινότητα, εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστηριακά μαθήματα, κ.λπ.). Χρόνος ο οποίος αφιερώνεται για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, ωστόσο δεν βοηθά στην ποιοτική συσχέτισή τους με τους γονείς. Στη συνθήκη αυτή, επιπλέον, επιβαρυντικά λειτουργεί η αποξένωση των μελών της οικογένειας εξαιτίας της πολύωρης ενασχόλησης με τις οθόνες.

Είναι γνωστό ότι δεν αρκεί να περνάμε απλά αρκετό χρόνο με τα παιδιά μας, αλλά αυτό που καθορίζει τις σχέσεις μας μαζί τους είναι η ποιότητα του χρόνου που αφιερώνουμε.  Οι οικογενειακές διακοπές, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό το επίπεδο. Γονείς και παιδιά είναι αναγκαίο να κάνουν μία παύση, να σχετιστούν ποιοτικά μεταξύ τους δίνοντας την ευκαιρία να δομήσουν υγιείς δεσμούς. Η επίσκεψη στη φύση, τα κοινά παιχνίδια στην παραλία, μία όμορφη οικογενειακή βόλτα με τα ποδήλατα, επιτραπέζια παιχνίδια ή ακόμη και τα γεύματα παρουσία όλης της οικογένειας μπορούν να μας φέρουν κοντά μειώνοντας την πιθανή απόσταση που έχουν επιφέρει οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μας.

  1. Τα ταξίδια και οι εκδρομές κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα.

Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής Dr. Margot Sunderland (2017), αναφέρει ότι οι οικογενειακές διακοπές παρέχουν στα παιδιά πολλαπλές νέες κοινωνικές, σωματικές, αλλά και γνωστικές εμπειρίες. Οι εμπειρίες αυτές είναι ικανές να λειτουργήσουν ενισχυτικά σε βασικές εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου των παιδιών, όπως η συγκέντρωση και η οργάνωση. Έτσι λοιπόν, όταν οι γονείς περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους ανακαλύπτοντας νέους τόπους και περιβάλλοντα, οι νέες αυτές εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά να γίνουν εξυπνότερα! Λέμε ναι λοιπόν σε νέες εμπειρίες!

  1. Οι νέες, κοινές εμπειρίες της οικογένειας βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Οι νέες εμπειρίες δεν προσφέρουν μόνο διασκέδαση στα παιδιά, αλλά τα βοηθούν να δομήσουν και την αυτοεκτίμησή τους. Οι ποικίλες καλοκαιρινές δραστηριότητες  βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, ανακαλύπτοντας τι τους αρέσει περισσότερο, και τι λιγότερο.

Επιπλέον, όσο τα παιδιά δοκιμάζουν νέες εμπειρίες αναπτύσσουν και την αυτοεκτίμηση τους. Παράλληλα, η απόκτηση αυτοεκτίμησης ενισχύει και την αυτό- αποτελεσματικότητα, η οποία είναι πολύ σημαντική στα παιδιά, ώστε να καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινότητά τους βρίσκοντας εναλλακτικές  λύσεις (Briggs, 2014).

Οι εμπειρίες των διακοπών, λοιπόν, προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης!

  1. Οι διακοπές και η οργάνωσή τους βοηθούν τα παιδιά να γίνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Η οργάνωση και οι επιλογές των διακοπών δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση μόνο των μεγάλων. Είναι σημαντικό τα παιδιά – ανάλογα βέβαια την ηλικία τους – να έχουν ενεργό ρόλο στην επιλογή του προορισμού και των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, είναι βοηθητικό τα παιδιά να αναλαμβάνουν μόνα τους, την προετοιμασία της βαλίτσας τους, φροντίζοντας να έχουν όλα τα απαραίτητα, ενώ, τέλος, τα παιδιά στις διακοπές μπορούν να αναλάβουν έναν ξεχωριστό ρόλο π.χ. ο/η  έφηβος της οικογένειας σε ρόλο φωτογράφου ή ξεναγού!

  1. Οι διακοπές και οι εκδρομές βοηθούν τα παιδιά να γίνουν πιο προσαρμοστικά.

Αρκετές έρευνες αναφέρουν ότι τα ταξίδια και οι εκδρομές βοηθούν τα παιδιά να προσαρμόζονται ευκολότερα σε νέες συνθήκες. Οι διακοπές δεν μας βγάζουν μόνο εκτός καθημερινότητας, αλλά συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους και με αιφνίδιες,   εκτός προγράμματος καταστάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς διαχειρίζονται αυτές τις καταστάσεις, η ψυχραιμία που πιθανόν θα δείξουν και η ετοιμότητά τους να προσαρμοστούν σε μία νέα πρόκληση βοηθά και τα παιδιά να καλλιεργήσουν  την προσαρμοστικότητα τους σε νέες συνθήκες.

  1. Ο πολύτιμος αυθορμητισμός!

Τα παιδιά απολαμβάνουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους! Οι διακοπές και οι κοινές εμπειρίες τα ενθουσιάζουν!  

Ωστόσο, η περίοδος αυτή αποτελεί μία ευκαιρία να αφεθούν και οι γονείς και να επιτρέψουν στον εαυτό τους να εκφραστούν αυθόρμητα! Είναι σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να δουν τους γονείς ξέγνοιαστους, να απολαμβάνουν τις κοινές, οικογενειακές στιγμές. Αυτό κάνει και τα ίδια τα παιδιά να αισθάνονται αποδοχή και ευχαρίστηση!  

  1. Κοινές εμπειρίες VS υλικά αγαθά

Ο λόγος για τον οποίο αρκετές οικογένειες δεν οργανώνουν οικογενειακές διακοπές, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι το κόστος και οι οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητας.

Οι περισσότεροι γονείς, όμως, επιδιώκουν διαρκώς να αγοράζουν υλικά αγαθά στα παιδιά, απολαμβάνοντας τα χαμόγελά τους όταν τους τα χαρίζουν. Όλοι/ες, όμως, διαπιστώνουμε ότι η χαρά αυτή είναι πρόσκαιρη, καθώς διαρκεί ελάχιστα και τα παιδιά σύντομα αποζητούν νέα παιχνίδια και άλλα υλικά αγαθά.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουν οι γονείς να επενδύουν σε υλικά αγαθά! Δεν χρειάζεται να σπαταλούν συνεχώς χρήματα με στόχο την καλυψη όλο και περισσότερο υλικών αναγκών. Αντίθετα, μπορούν, από κοινού με τα παιδιά, να αποταμιεύουν χρήματα με στόχο να έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν έστω ημερήσιες ή/και ολιγοήμερες εκδρομές – χαμηλού κόστους διακοπές, οι οποίες προσδίδουν πολλαπλά οφέλη σε όλα τα μέλη της οικογένειας.  

  1.  Οι οικογενειακές διακοπές δημιουργούν στα παιδιά μνήμες που διαρκούν για πάντα!

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ανατρέχουμε σε μνήμες τις παιδικής μας ηλικίας διαπιστώνουμε ότι συχνά κυριαρχούν όμορφες στιγμές οικογενειακών εκδρομών - διακοπών. Αυτό που καθορίζει τις μνήμες αυτές δεν είναι ο προορισμός των διακοπών ή οι πολυτελείς παροχές που είχαμε κατά τη διάρκειά τους. Αυτό που τις κάνει μοναδικές είναι ότι τις εμπειρίες αυτές τις βιώσαμε και τις απολαύαμε όλοι μαζί!

Ας προσφέρουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας όμορφες μνήμες, ας προσφέρουμε, λοιπόν, στα παιδιά μας όμορφες κοινές στιγμές!

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο του Οργανισμού «το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

 

Βιβλιογραφία

Jackie A. Nelson, Marion O’ Brien, A. Najena Blankson, Susan D. Calkins and Susan P. Keane (2010). Family Stress and Parental Responses to Children’s Negative Emotions: Tests of the Spillover, Crossover, and Compensatory Hypotheses. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855124/

Margot Sunderland (2017). The Science behind how holidays make your child happier and smarter, The Telegraph website. https://www.telegraph.co.uk/travel/family-holidays/the-science-behind-how-holidays-make-your-child-happier-and-smarter/

Saga Briggs (2014). Why Self-Esteem Hurts Learning But Self-Confidence Does The Opposite, InformED Website. https://www.opencolleges.edu.au/informed/features/self-efficacy-and-learning/

Sara Graves (2019). 14 Benefits of Taking Family Vacations and Why You Need Them. Money Crushers Website.

https://www.moneycrashers.com/family-vacations-benefits/

Marguarite Ward (2017). This is how forgoing vacation time can derail your career. Make it – Website. https://www.cnbc.com/2017/04/10/this-is-how-forgoing-vacation-time-can-derail-your-career.html